Tři tipy, jak vypěstovat bohatou úrodu té nejchutnější cukety

Cuketa by neměla chybět na zeleninové zahrádce žádného zahrádkáře, který se alespoň trochu zajímá o zdraví vlastní rodiny. V posledních letech stále více lidí objevuje její nutriční sílu, lahodnou chuť i všestranné použití. Cuketa má nízký obsah tuku, cukru a kalorií. Obsahuje nejen draslík, zinek a omega-3 mastné kyseliny, ale je také skvělým zdrojem vlákniny. Kromě toho je ceněna také kvůli vysokému obsahu antioxidantů.

Co je zapotřebí k pěstování bohaté úrody lahodně jemné cukety? Ve skutečnosti stačí dodržet tři jednoduché tipy pro pěstování a sklizeň.

Pěstujte ze semen, ne z sazenic

Jedním z tajemství pěstování zdravých a produktivních rostlin cukety je vždy pěstovat ze semen, nikoli z sazenic. Dobrou zprávou je, že semínka cukety dokážou rychle klíčit, zejména při výsadbě do teplé, úrodné půdy. V těchto podmínkách bude rostlina růst tak rychle, že prostě není potřeba používat sazenice. Na rozdíl od rajčat a papriky, cuketa ne vždy dobře zvládá proces přesazování. Proto je semena cukety nejlépe zasadit přímo do půdy. Přímá výsadba znamená neporušené kořeny, které jsou mimořádně důležité pro lepší zdraví a růst cukety.

Pěstování cukety

Chcete-li dosáhnout nejlepších výsledků, počkejte se setím, dokud se půda ve vaší zahradě nepřehřeje alespoň na 15 až 18 °C. Použijte půdní teploměr – pár dní teplého počasí ještě neznamená, že je přehřátá i půda, obzvlášť když noci bývají chladné. Počkat se vyplatí iz toho důvodu, že semena zasazená v chladné půdě budou zaostávat za později zasazenými – neznamenají tedy dřívější a kvalitnější úrodu, spíše naopak.

Proč vám hořknou cukety?
Nezapomeňte si vybrat odrůdy, které mají skvělou chuť, vysokou produkci a dobrou odolnost vůči chorobám. Jednou z oblíbených jemných cuket je například odrůda Black Beauty. Nejenže je chutná, ale od semene ke sklizně přejde jen 50 dní.

Najděte nejvhodnější místo k pěstování cukety

Přestože úspěch začíná výběrem dobré odrůdy cukety, i způsob, jakým tuto odrůdu zasejte a pěstujete, udělá obrovský rozdíl v chuti, struktuře a množství plodů. K tomu, aby cuketa dobře rostla, potřebuje plné slunce, úrodnou půdu a časté zalévání. Ale kromě těchto tří jednoduchých klíčů je důležité také mulčování. Cuketu sejte na mírně vyvýšené kopečky a ne na rovnou zahradní půdu. Tyto kopečky jsou rozhodující proto, aby hlavní stonky cukety neseděly v louži vody. Pokud by se to stalo, znamená to pro rostlinu katastrofu.


Tip redakce: Pečujte o svou zahradu a ona Vám to vrátí.


Exit mobile version